Szauna Kisokos

Azoknak, akik már rutinos szaunázók, és azoknak, akik még csak most ismerkednek annak kultúrájával: Szauna Kisokosunkban elmagyarázzuk a legfontosabb tudnivalókat, továbbá tippeket adunk, hogy a szaunázás ne csak kellemes időtöltés, hanem igazi élmény is legyen!


A szauna közismerten jótékonyan hat a szervezetre. Élénkíti a vérkeringést, méregtelenítő hatású, erősíti az immunrendszert, tisztítja a bőrt. Időt kell szánni magára a szaunázásra és az azt követő pihenésre, folyadék- és vitaminpótlásra is. Ne siessünk, ne kapkodjuk el – adjuk át magunkat a teljes relaxálásnak!

Fontos tudnivalók ahhoz, hogy a szaunavilágunkban töltött idő zökkenőmentes legyen:

A fürdő szaunavilága textilmentes terület, így a szauna kabinokat is csak fürdőruha nélkül, törölköző, lepedő igénybevételével szabad igénybe venni. Ehhez természetesen biztosítunk fürdőlepedőt 1 000 Ft kaució ellenében (magyar forintban és készpénzben fizetendő!). A lepedő cseréje 300 Ft.
A szaunában – a vizesblokkok kivételével - a férfiak és a nők által használható részek nem különülnek el.
A szaunavilágot 14 éves kor alatti gyermek nem használhatja.

A szaunázás lépései a következők:

  1. Zuhanyozzunk: távolítsunk el minden szennyeződést a bőrünkről, majd törülközzünk meg, mert a test felszínén lévő víz akadályozhatja az újabb izzadást és párolgást.
  2. Válasszunk kabint: a Bükfürdő Thermal & Spa® szaunavilágában tízféle kabin között válogathatunk. Mindig olyat válasszunk, amelynek hőmérsékletét elbírjuk. Kezdő szaunázóknak infra kabinunkat vagy aroma szaunánkat ajánljuk, gyakorlott szaunázóknak pedig a finn erdei szaunát, a gőzkabint vagy a 100 °C-os ördögszaunát.
  3. Foglaljunk helyet: a szauna kabinba csak mezítláb, papucs nélkül szabad belépni, továbbá vegyük le ékszereinket, szemüvegünket is. Amennyiben a szaunában több szinten vannak padok, válasszuk ki a számunkra megfelelőt. Az alacsony ülőhelyeken viszonylag mérsékeltebb a hőmérséklet, míg legfelül nagyon meleg is lehet. Szaunázás során a szaunapaddal érintkező teljes testfelület alá lepedőt vagy szaunatörülközőt kell teríteni. Helyezzük magunkat kényelembe: feküdjünk le vagy ülve élvezzük a szaunagőzt.
  4. Lépjünk ki a kabinból: 10-15 perc szaunázás után zuhanyozzunk le, majd használjuk a merülőmedencét vagy a jégkabint. Lehűlés után mindig tartsunk pihenőt, közben pótoljuk az elvesztett folyadékot szénsavmentes ásványvízzel, 100%-os gyümölcslevekkel, gyógy- vagy gyümölcsteákkal. Mielőtt újra a szauna kabinba mennénk, mindenképpen érdemes 25 percet relaxálni.

Amit semmiképpen nem szabad:

Szaunázás közben ne fogyasszunk alkoholt!
A szaunavilág teljes területén tilos a dohányzás!
A kabinokban, a medencékben és környékükön étkezni tilos!
Ha betegek vagyunk, ne menjünk szaunázni: ezzel nem csak a saját, hanem mások egészségét is veszélyeztetjük!
Használjuk ki az időt minőségi pihenésre – kapcsoljuk ki mobiltelefonunkat! Élvezzük a csendet, és lehetőleg ne zavarjunk másokat sem a relaxálásban.

A szauna felöntésről:

A szauna felöntés egy körülbelül 15 perces program, amely során a fürdő szaunamestere a már felforrósított szaunakályha köveire illóolajjal kevert tiszta vizet önt. Az így felszálló forró gőzt egy törölköző vagy szaunalegyező segítségével, különböző látványos mozdulatokkal kavarja fel a kabinban. A programokon gyakorta használnak a szaunamesterek zenei aláfestést, illetve különböző krémeket is, így a felöntés egyszerre lesz testi-lelki újjászületés a vendégek számára.

A szauna ceremóniákon való részvételi díj 500 forint. Jelentkezni a szauna recepción lehet legkésőbb 15 perccel a ráöntés kezdete előtt. A szauna felöntéseket minimum 3 fő jelentkezése esetén kerülnek megtartásra.

Szauna felöntéseink


Kellemes kikapcsolódást kívánunk!