Kalandok Bükfürdőn és környékén

Egyedülálló élmények a kalandparktól a tanösvényig, a golftól a szarvasgomba-vadászatig!

Aki gyakori látogató a környéken, azt a szezononként új arcát mutató vidék csábítja vissza, aki még nem járt Bükfürdő környékén, azt a kíváncsiság és a pihenés ígérete hozza ide. Bárhogy is alakul, Bükfürdőről végül mindenki más-más élménnyel távozik. Egyvalamiben azonban mindenki egyetért: egészen biztosan visszatér egy újabb adag kalandért!

Összeállításunkban a fürdőn túl olyan programokat ajánlunk, amelyek nem csak a környékbelieket, hanem akár az ország másik feléről érkezőket is garantáltan elkápráztatja. Induljon hát a körút!

Első megálló: a fürdő

Forrás: Bükfürdő Thermal & Spa®

Forrás: Bükfürdő Thermal & Spa®

A Bükfürdő Thermal & Spa® a helyieknek már ismerős, de ha egyáltalán nem vagy csak alig hallottál róla, íme néhány fontos infó, amit jó, ha tudsz: az idén 58 éve fennálló fürdő a több mint 15 000 mg/l ásványi anyagban gazdag gyógyvizéről híres, ami a második legerősebb az országban. Nem véletlenül nevezik "csodatevő" gyógyvíznek, hiszen olyan betegségek kezelésében segíthet, mint a csontritkulás, krónikus ízületi, nőgyógyászati és urológiai gyulladások, különböző mozgásszervi betegségek esetében, továbbá műtétek utáni rehabilitáció céljából is kiválóan alkalmazható.

Akit nem(csak) a gyógyulás ígérete csábít a fürdőbe, hanem párjával vagy családjával érkezik, annak a 14 hektáron elterülő strand és a fürdő mind a 34 medencéje, csúszdái és a vizes játszótér ígér kikapcsolódást. A strand több mint 450 fája alatt mindenki talál árnyékos pihenőhelyet, a zöld pázsit pedig addig ér, ameddig a szem ellát. A spa és a szauna szerelmeseit a fürdő szaunavilága és a Medical Wellness várja.

Forrás: Bükfürdő Thermal & Spa®

Forrás: Bükfürdő Thermal & Spa®

A fürdőn innen és túl

Aki eltöltött egy élményteli napot a strandon, az ne hagyja ki a fürdő szomszédságában található programokat sem! A Greenfield Golfpálya Magyarország első 18 lyukú golfpályája, amely 100 hektárnyi, festői zöld területen fekszik. Nem csak azoknak jó lehetőség a sportolásra, akik már régóta golfoznak, hiszen abszolút kezdőket is szeretettel várnak - akár óvodásokat is!

Forrás: Bükfürdő Thermal & Spa®

Forrás: Bükfürdő Thermal & Spa®

Ha valódi magaslatokon tennéd próbára ügyességed és kondíciód, akkor a Kristálytorony a Neked való választás! A 3 szintes, összesen 90 elemes kalandpályán igazi kihívásokban lesz részed, ráadásul Te választhatod meg, hogy meddig feszegeted a határaidat. Nem mindennapi kikapcsolódás az óriáshintával és a 200 méteres Flying Fox csúszással, semmiképp ne hagyd ki!

Forrás: Bükfürdő Thermal & Spa®

Forrás: Bükfürdő Thermal & Spa®

Az aktív programok után jól fog esni egy finom ebéd vagy könnyű vacsora a bükfürdői Auróra Étteremben. Étlapja a hagyományos magyar ízvilágot tükrözi, de néhány nemzetközi különlegesség is helyet kapott benne.

Forrás: Bükfürdő Thermal & Spa®

Forrás: Bükfürdő Thermal & Spa®

Bükfürdő környéke is csodaszép - fedezd fel!

Akár van borkultúrád, akár nincs, a Bene-hegyi víztározó partján található VINORA családi pincészet szőlőhegyre és tóra néző lenyűgöző kilátásával biztosan elvarázsol majd. Persze a kilátás a pincészet legkiválóbb boraival társítva az igazi. Az összesen 3 hektáros szőlőterület egyébként a soproni borvidékhez tartozik, a 60% fehér- és 40% kékszőlő a csepregi szőlőhegy legjobb déli fekvésű dűlőiben agyagos talajon terem.

Forrás: Bükfürdő Thermal &Spa®

A környéken két mesebeli kastélyt is meglátogathatsz. Az egyik a Fertődön található Esterházy-kastély, amely egy pompázatos építmény, sokan a magyar Versailles-ként is emlegetik. A kastélytúrán megismerkedhetsz az "Eszterházi tündérvilág" történetével, majd ezt követően a kastély kertjeivel, köztük az ezer színben és illatban pompázó Rózsakerttel.

Forrás: Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. – Esterházy-kastély, Fertőd, fotó: Batár Zsolt

Forrás: Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. – Esterházy-kastély, Fertőd, fotó: Batár Zsolt

A másik a nagycenki Széchenyi-kastély, amely 2016-ban vált nemzeti emlékhellyé, ma itt található a Széchenyi István Emlékmúzeum, amely a magyarok egyik kedvelt zarándokhelye. A kiállításhoz kapcsolódik a Széchenyi család mauzóleuma a nagycenki temetőben – ennek megtekintéséhez előzetes bejelentkezés szükséges!

Forrás: Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. – Széchenyi-kastély, Nagycenk, fotó: Németh Krisztián

Forrás: Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. – Széchenyi-kastély, Nagycenk, fotó: Németh Krisztián

Természetkedvelők, figyelem! A szombathelyi Kámoni Arborétum egy országos jelentőségű védett természeti terület, ahol kellemes sétát tehetsz a 2500 fa- és cserjefaj között. Érdemes minden évszakban visszatérni, hiszen a terület mindig más-más oldalát mutatja meg a látogatóknak.

Forrás: Kámoni Arborétum

Forrás: Bükfürdő Thermal & Spa®

Emlékszel a Star Wars™: A Jedi visszatér filmklasszikusra, amiben a játékmackó kinézetű ewokok lakóhelyét is megismerhettük? Hatalmas fák tetején, a lombok között alakították ki házaikat, amelyeket fából épített hídszerkezetek kötnek össze. Pont ilyen látványt nyújt az Althodis (Óhodász) melletti erdőben található Lombkorona tanösvény is, amely egy teljesen akadálymentesített, magyar nyelvű táblákkal kialakított útvonal.

Forrás: naturpark.hu

Forrás: naturpark.hu

Ha már megnézted a festői kastélyokat, és feltöltődtél a természetben is, akkor a középkori várakat se hagyd ki a történelmi helyszínek közül! A kőszegi Jurisics-vár az 1532-ben, a Bécs felé nyomuló oszmán hadak rohama elleni védekezést vezető várkapitányról, Jurisics Miklósról kapta a nevét. Állandó kiállításoknak, s a nyaranta nagy népszerűségnek örvendő Kőszegi Várszínháznak is otthont ad.

Forrás: Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház

A korábban hazánkhoz tartozó Léka vára (Lockenhaus) ma már Ausztria területén található, csupán pár percre a határtól. A vár csodás helyen, a Gyöngyös-patak által körülölelve egy sziklán magasodik. Kiállítótermei bevezetnek minket a régmúlt titkaiba, ezek közül a legnépszerűbb a kínzókamra és a denevérkiállítás.

Forrás: Ritterburg Lockenhaus

Forrás: Ritterburg Lockenhaus

Ha kellőképpen feltöltődtél tudással a történelmi helyszíneken, akkor ideje, hogy aktív programot keress magadnak! A Gyöngyösfalun található Holdfényliget Kalandparkban különböző kalandpályákon "repülhetsz" és mászhatsz a fák között. Próbáld ki az elektromos meghajtású, környezetbarát, csendesen suhanó eMonsteRollert is!

Forrás: Holdfény Liget - az Alpokalja kalandparkja

A Dunántúl legmagasabb pontján, 882 méteren fekvő Írottkő-kilátónál csodálatos panoráma vár Rád! A magyar és az osztrák oldalról is megközelíthető kilátónál készült legnépszerűbb fotót mindenképp készítsd el: egyik lábaddal a magyar, a másik lábaddal pedig az osztrák oldalon állj meg!

Forrás: naturpark.hu

Forrás: naturpark.hu

A magasságok után pedig irány a szintén Kőszeghez közel elhelyezkedő Cák. Itt található a falu mögötti ősgesztenyésben, eszményien szép természeti környezetben a háborítatlan Cáki Pincesor, egy szabadtéri néprajzi múzeum. A faóriások alatt a pincék olyanok, mint a törpék viskói egy mesekönyvben. Ritkaság az egész országban!

Forrás: Bükfürdő Thermal & Spa®

Forrás: Bükfürdő Thermal & Spa®

Utolsó ajánlónk pedig nem más, mint egy gasztronómiai különlegesség, a Rábakecölön található Érsek Éden szarvasgomba gasztro birtok. Bepillantást kaphatsz a szarvasgomba varázslatos világába, birtokbemutatás és izgalmas, profi, kereső kutyás szarvasgomba-vadászatra számíthatsz. Utána pedig truffle show-val, kóstolóval zárul a 3-4 órás program.

Forrás: Érsek Éden szarvasgombás gasztro birtok

Forrás: Érsek Éden szarvasgombás gasztro birtok

A mobilházaktól a hotelig

Bük-Bükfürdőn a kempingezők is ugyanúgy tökéletes szállásra találnak, mint azok, akik egy prémium hotelben szeretnének pihenni. A környék szállásai között Te is megtalálod a számodra és családod számára legideálisabbat.

És persze a legfontosabb, hogy érezd jól magad a családdal Bükfürdőn és környékén!