Régi győztesek sikere a Halmay úszókupán – eredmények

A Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület tizennyolcadik alkalommal rendezte meg amatőr úszóversenyét. Az egyesület névadója tiszteletére megrendezett versenynek ismét a nagyszerű versenykörülményeket biztosító Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum adott otthont, a versenytáv hagyományosan 50 yard (45,72 méter) volt.

A tikkasztó hőség nem szegte kedvét a versenyzőknek, 52 indulót regisztráltak a szervezők. Halmay Zoltán szülőfalujából, Magasfaluból (Vysoká pri Morave, Szlovákia) ismét népes delegáció érkezett, akik közül nyolcan rajtkőre is álltak.

A 14 év alatti korcsoportban a lányok között a miskolci Halasi testvérpár, míg a fiúk mezőnyében a Sikátorról érkezett, de szlovén Pausits testvérpár is döntőbe került. Azonban a győzelmet nem ők szerezték meg. A fiúknál kiélezett küzdelemben a soproni Both Ábel, míg a lányoknál a budapesti Tomka Diána végzett az élen.

A felnőtt versenyek érdekessége, hogy mindkét kategóriában a kupa történetének legeredményesebb versenyzője diadalmaskodott. A férfiak között a tavalyi év nagy visszatérője, Dobre Norbert újra nevezett és imponáló fölénnyel megszerezte 12. aranyérmét. A sikátori Printz Ákos az előfutamokban még tartotta vele a lépést, de a döntőben Dobre szenzációs időt úszott. A nők versenyében Keszti Júlia öt év kihagyás után győzelemmel tért vissza, ezzel ötödször állhatott fel a képzeletbeli dobogó tetejére. Bár az elődöntőben a lányok között már kétszer aranyérmet nyert séi Szabó Noémi legyőzte, de a döntőben Keszti Júlia visszavágott. A nők mezőnyében induló dr. Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia (MOA) tiszteletbeli főtitkára új korrekordot állított fel. 76 évesen, példát mutatva a fiataloknak csak hajszállal maradt le a döntőről.

A díjakat dr. Printz János és dr. Hencsei Pál, a MOA tanácsának tagjai, Horváth Vilmos, a Halmay Egyesület elnöke és dr. Jakabházyné Mező Mária, a MOA tiszteletbeli főtitkára adták át.

A rendező Halmay Egyesület tagjai közül ezúttal Horváth Péter mérettette meg magát. A legsportosabb család címét – nem először – a Printz család érdemelte ki.  Printz János vezetésével öt versenyző képviselte a családot. Printz Ákos és Printz János Márton a férfiak mezőnyében, míg a már említett Pausitz testvérpár, Tilen és Jazon mellett Printz-Markó Barnabás a fiúknál indult a versenyen.

 

A XVIII. Halmay Kupa végeredménye – felnőttek (50 yard):

Férfiak:IdőNőkIdő
1. Dobre Norbert (Szombathely)23,95 mp.1. Keszti Júlia (Szombathely)27,56 mp.
2. Printz Ákos (Sikátor)28,90 mp.2. Szabó Noémi (Sé)29,92 mp.
3. Beszedics Tamás (Tatabánya)30,81 mp.3. Dolmány Anett (Sopron)34,89 mp.
4. Jáger Sándor (Szombathely36,48 mp.4. Szabó Laura (Sé)36,76 mp.
5. Guttmann László (Kőszeg)36,68 mp.5. Antje Hermann (Németország)51,57 mp.
6. Kovács Zoltán (Bük)40,48 mp.6. Dana Samochynová (Vysoká pri Morave, Szlovákia)

 

 

FiúkIdőLányokIdő
1. Both Ábel (Sopron)36,02 mp.1. Tomka Diána (Budapest)31,52 mp.
2. Kovács Ádám (Bük)36,25 mp.2. Halasi Nóra (Miskolc)35,52 mp.
3. Pausits Tilen (Sikátor)36,98 mp.3. Halasi Lili (Miskolc) és Kovács Flóra (Budapest)35,81 mp.
4. Michael Danečer (Csehország)45,29 mp.5. Tóth Kira (Csepreg)46,84 mp.
5. Guttmann Gergely (Kőszeg)52,02 mp.6. Kőszeghy Panni (Pápa)47,07 mp.
6. Pausits Jazon (Sikátor)55,85 mp.